Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Κ.Ε.Λ. τότε...Κ.Ε.Λ. τώρα...

Η επιστολή αυτή μαζί με ενημερωτικό υλικό, στάλθηκε στο Δήμαρχο και το Δ.Σ. Ραφήνας το Μάρτιο του 2004
Δυστυχώς τα ίδια θέματα ισχύουν και σήμερα….!


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ
ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
«ΗΜΕΡΟ ΠΕΥΚΟ»
Τ.Θ. 36   Σπάτα Αττικής  19004
Τηλ.    : 210 6039623
Fax      : 210 6039623
Αρ. Πρωτ.04 / 05                                                             Πικέρμι   28 Μαρτίου 2004

ΘΕΜΑ : ΑΝΟΙΚΤΗ  ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ                                                                                                                                                                 
                   ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ  ΡΑΦΗΝΑΣ

 
               Κύριε Δήμαρχε ∙ 
               Κυρίες , κύριοι  Σύμβουλοι:


Με την ευκαιρία της συζήτησής σας με θέμα το Κ.Ε.Λ. Ραφήνας και επειδή πιστεύουμε ότι δεν γνωρίζετε  τις επιπτώσεις του έργου αυτού στον τόπο, θα θέλαμε να τονίσουμε μερικά σημεία από την περιβαλλοντική μελέτη της ΕΥΔΑΠ για το Κ.Ε.Λ. Θα περιοριστούμε στην παράθεση παρατηρήσεων για τη χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού - για την καταστροφή του Ευβοϊκού και όχι μόνο, παραθέτουμε τις μελέτες της κ. Τ. Γιαννακοπούλου καθηγήτριας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης  και του κυρίου Σ. Ζαρκανίτη Χημικού Μηχανικού.

Το έργο χωροθετείται στις παρυφές της Ραφήνας, στην περιοχή ¨ Πλατύ Χωράφι¨, που σύμφωνα με τη μελέτη θεωρείται ακατοίκητη!!. Ειδικότερα, η μελέτη στη σελίδα 5-2 που αναφέρεται στην αναγνώριση της περιοχής, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τους υπάρχοντες οικισμούς : ΤΕΒΕ, ΒΟΥΝΟΥΠΟΛΗ, ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΟΥΠΟΛΗ, ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΡΑΦΗΝΑΣ, ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ κ.λ.π.

Το μέγεθος του έργου (φαίνεται στη συνημμένη σελίδα 2-3 της μελέτης), είναι τρομακτικό. Η εγκατάσταση θα δέχεται για επεξεργασία μέχρι 258.000  m³  λύματα ημερησίως . Αυτό σημαίνει 3 m³   λύματα το δευτερόλεπτο!!

Δεν αναφέρει σε κανένα σημείο την ποσότητα της λάσπης που θα παράγεται και τον τρόπο - τόπο που θα αποτίθεται. Πόσοι τόνοι θα παράγονται ημερησίως;  Πού και πώς θα μεταφέρονται; Με φορτηγά; Από πού θα περνάνε; Συμπληρώνει όμως στο κεφάλαιο για την αντιμετώπιση  των ρύπων ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για  εμπλουτισμό των χωραφιών, αμπελιών κ.τ.λ. - Πιστεύετε ότι θα βρεθεί Έλληνας να πιει κρασί από αμπέλι με τέτοιο… εμπλουτισμό;
Εδώ αξίζει να θυμηθούμε τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τη λάσπη της Ψυτάλλειας, τα προβλήματα υγείας που δημιουργεί στους κατοίκους των γειτονικών δήμων, τις προσφυγές τους στα δικαστήρια  και τις συνεχείς εγκλήσεις της Ε.Ε.

            Για τα βαρέα μέταλλα δεν αναφέρει τίποτα!.  Πώς  θα τα καθαρίσει ;
Σωματίδια,Υδρογονάνθρακες, SO2, Co, NOx κ. ά.



Το κεφάλαιο ¨Αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης¨ της μελέτης, σελ.7-1 περιορίζεται  σε επτά 7 γραμμές ! ( σειρές σελίδας )  και επαφίεται στην   «μακροχρόνια εκπαίδευση των εργαζομένων στην εγκατάσταση»

Το βιοαέριο (μεθάνιο) που θα παράγεται θα καίγεται σε πυρσούς….. και ασφαλώς εκτός από τις οσμές θα αφήνει και τους ανάλογους ρύπους….
Οι «μυρωδιές», τα SO2 , NOχ  , CO , οι υδρογονάνθρακες , τα σωματίδια και άλλα τέτοια προϊόντα θα αντικαταστήσουν το οξυγόνο που παράγει τώρα η  αναγνωρισμένη με προεδρικό διάταγμα περιοχή «ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους». Εκεί που ανακαλύφθηκε το παγκοσμίως γνωστό αλογάκι του Πικερμίου , ο μεσοπίθηκος  ο Πεντελικός και τόσα άλλα παλαιοντολογικά ευρήματα,  θα καταλήγουν τα λύματα της Ανατολικής Αττικής και όχι μόνο! Έτσι! για να συμπληρώσει κάτι και η δική μας γενιά στην κληρονομιά των χιλιάδων ετών της φύσης!!
Η επόμενη σελίδα 6-3 δεν είναι δική μας. Περιέχεται στην περιβαλλοντική μελέτη της ΕΥΔΑΠ και δείχνει με το συντηρητικότερο τρόπο τη μόλυνση της περιοχής, με την προϋπόθεση ότι όλα θα λειτουργούν τέλεια….
Όπως βλέπετε η μέγιστη συγκέντρωσή τους θα γίνεται σε ακτίνα 2 έως 2.5 χιλιομέτρων!!!        Δηλαδή στη Ραφήνα, στο Πικέρμι, και ξώφαλτσα στα Σπάτα!

Όμως ο τόπος μας όπως φαίνεται στο ένθετο της εφημερίδος Ο Δημότης   ΔΕΝ   αντέχει άλλους ρύπους.  Το αεροδρόμιο, το λιμάνι, οι αυτοκινητόδρομοι, η άναρχη ανάπτυξη των Μεσογείων, είναι αρκετά!               Φθάνει πια !!!…..

………Και μετά έρχεται η απαξίωση της περιοχής………
Τι σημαίνει αυτό;
Στη γύρω περιοχή η τιμή της γης πέφτει ραγδαία,  παρέχοντας έτσι πρόσφορο έδαφος για δραστηριότητες που δεν μπορούν να εγκατασταθούν σε  άλλα μέρη λόγω οικονομικού κόστους  και άρνησης υποδοχής τους. Μάνδρες με οικοδομικά υλικά , μεταχειρισμένα πλαστικά και λάστιχα, παλιοσίδερα, παλιά οχήματα και ότι άλλα ανεπιθύμητα από άλλους Δήμους, θα συγκεντρωθούν εκεί. Ήδη συζητείται η μεταφορά του αμαξοστασίου του ΟΑΣ Η διασταύρωση και οι γύρω δρόμοι θα μπλοκάρουν από φορτηγά που θα μεταφέρουν τη λάσπη, βοθρατζίδικα, γερανούς και άλλα βαριά οχήματα που θα εξυπηρετούν τις δραστηριότητες των μαντρών της περιοχής που θα ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, στο εύφορο έδαφος της φτηνής απαξιωμένης  γης.. 
Κάποιος μεγάλος πολεοδόμος έλεγε :  « Η μεσοτοιχία της απαξιωμένης περιοχής δεν είναι σταθερή πάντα κινείται……»   Ως που θα φτάσει;

Τέλος πρέπει να κατανοήσουμε ότι το Κ.Ε.Λ. δεν είναι Χ.Υ.Τ.Α. (χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων).  Παντού μπορεί να υπάρξει ένας βιολογικός καθαρισμός, μικρός , ανεξάρτητος, να εξυπηρετεί τις τοπικές ανάγκες, να βοηθά στη διασπορά & αραίωση, άρα στην εύκολη αφομοίωση των λυμάτων από τη φύση, χωρίς να προκαλεί οικολογικά, οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά προβλήματα . Αυτή άλλωστε είναι και η νέα θέση της Ε.Ε. η οποία για το σκοπό αυτό επιδοτεί τους Ο.Τ.Α. σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Πιστεύουμε, αυτά τα λίγα που αναφέραμε, να σας ευαισθητοποιήσουν έτσι ώστε να ζητήσετε περισσότερη και αντικειμενικότερη ενημέρωση για το θέμα. Στην εποχή μας, την εποχή της πληροφορίας και πληροφορικής, η άγνοια, το «δεν το ήξερα» δεν δικαιολογούνται. Είστε υποχρεωμένοι να μάθετε πριν αποφασίσετε.
                                                                                                             
Η Ραφήνα είναι ένα από τα ωραιότερα προάστια,  γνωστή για το υπέροχο καθαρό περιβάλλον της, τη θάλασσα, τα λιμανάκια, τις τραγουδημένες ταβέρνες της … 
Με το Κ.Ε.Λ. Ραφήνας, όλα αυτά θα αποτελούν μακρινές αναμνήσεις!

Στην περιοχή θα δεσπόζει η …… ΧΑΒΟΥΖΑ ΡΑΦΗΝΑΣ!!!!!


          Αυτό το μέλλον θέλετε για τον τόπο σας ;

         Αυτή την κληρονομιά θα αφήσετε στα παιδιά μας ;;

                                                                                               


 Για τον σύλλογο  Ο πρόεδρος         
                                                                                              
                                                                                                     

Κώστας  Καλαθάκης



Η επιστολή αυτή μαζί με ενημερωτικό υλικό, στάλθηκε στο Δήμαρχο και το Δ.Σ. Ραφήνας τον Ιούλιο του 2003
Δυστυχώς τα ίδια θέματα ισχύουν και σήμερα….!



                                                                                                Κ.Γ.Κ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου